Kanaalgravers Denekamp

Kanaalgravers bij Denekamp

Het Almelo Nordhornkanaal is een ruim 37 km lang kanaal dat aan het einde van de vorige eeuw over een periode van ruim 20 jaar met de schop is gegraven.

Voor het uitgraven werden ruim tweehonderd arbeiders ingezet die betaald werden per kubieke meter zand dat ze hadden weggegraven.

Het kanaal was oorspronkelijk bedoeld voor de scheepvaart, met name om vrachten met kolen en turf te vervoeren. Veel gebruik is er echter nooit van gemaakt omdat in de periode dat het de verbinding met Duitsland gereed was, de schepen eigenlijk al te groot waren en het kanaal niet diep genoeg was voor deze vrachtschepen.

Foto: Harseveldbrug in Tilligte  –  A. Janssen ✝

In 1960 werd het Twentekanaal in gebruik genomen dat beter aansloot op het landelijke netwerk van rivieren en kanalen. In hetzelfde jaar werd het Almelo Nordhornkanaal voor de scheepvaart afgesloten omdat het bijna niet meer gebruikt werd. De meeste sluizen en ophaalbruggen zijn niet bewaard gebleven.

Foto: Kanaal in de herfst  –  A. Janssen ✝

Het kanaal is momenteel een prachtig natuurgebied, en het bekende Schuivenhuisje bij Denekamp (gebouwd in 1887) werd na de afsluiting voor de scheepvaart een rijksmonument.

Foto: Schuivenhuisje bij Denekamp  –  A. Janssen ✝